Het jeugdkabinet geeft de nieuwe regering tips vanuit Madurodam

De strijd is gestreden: VVD wint de verkiezingen. De nieuwe regering wordt nu gevormd. Best jammer dat daarin alleen volwassenen zitten. Daarom stelde Kidsweek een jeugdkabinet samen: 12 ministers kwamen in Madurodam bijeen om raad te geven aan hun grote-mensen-collega’s. ‘Er moeten meer bossen komen!’

Als een stel politieke profs poseren de ministers bij Paleis Huis ten Bosch in Madurodam. In het midden premier Wiam (17). Zij opent na de fotoshoot het kabinetsoverleg alsof ze het al járen doet: ‘Hoi allemaal. Heeft iemand een goed idee om het land beter te maken?’ De ministers steken meteen van wal. Het ene na het andere plan vliegt over de regeringstafel.

Ouderwets

Onderwijsminister Dominique (9) vindt bijvoorbeeld dat er meer geld naar scholen moet. ‘Ik heb onderzoek gedaan op mijn eigen school’, vertelt ze. ‘Mijn directeur krijgt maar veertig uur betaald terwijl hij vijftig uur werkt. Dat is toch raar? En oja: ik vind dat kinderen niet alleen taal en rekenen moeten krijgen, maar ook zélf dingen moeten ontdekken.’ De andere ministers knikken. ‘De lessen zijn veel te ouderwets’, vindt Defensieminister Ties (17).

Bomen graag!

‘Het is raar dat er nog niet zoveel elektrische auto’s op de weg rijden’, vindt Natuurminister Lian (11). Daar wil ik mijn best voor doen. En er moeten meer bossen komen in Nederland. Bomen zijn niet alleen mooi, maar ook goed voor de lucht en voor de dieren.’ Noah (17) van Binnenlandse Zaken, vindt dat er meer geld moet komen voor slimme uitvindingen. En Merel (17) van Sociale Zaken gaat vluchtelingen aan werk helpen.

Geld

Goede ideeën, maar ze kosten allemaal geld. ‘Gaan we nog ergens op bezuinigen?’, vraagt de premier. Voor het eerst valt het stil. ‘Er is best veel geld, hoor’, mompelt economieminister Nathan (16). ‘We moeten gewoon wat meer handel drijven doen met andere landen’, vindt Rens (14, Buitenlandse Zaken).

Respect

De premier eindigt de vergadering met een paar laatste wijze woorden. ‘Ik wil nog één ongeschreven regel bespreken: in dit kabinet mag niet zomaar zeggen wat je denkt. Zoals Rutte, die laatst ‘pleur op’ zei. Dat gaat te ver. We moeten wel een beetje respect voor elkaar hebben!’

Meer nieuws